Toukolan maatalousyhtymänä toimiva tila sijaitsee Pieksämäellä Etelä-Savossa. Kahden lypsyrobotin tilalla on tällä hetkellä 107 lehmää lypsyssä. Tilalla ulkoistettiin hiehojen kasvatus syksyllä 2017 ja näin navettaan saatiin lisää tilaa lypsäville. Hiehojen kasvatustila löytyi verrattain läheltä ja tilalliset ovat olleet tyytyväisiä käynnistyneeseen yhteistyöhön.

Toukolan tilalla on noin 135 hehtaaria peltoa, joista valtaosalla on nurmea. Nurmissa käytetään yleisnurmiseosta, joka sisältää timoteita, nurminataa ja englanninraiheinää. Apilaseoksessa on edellisten lisäksi puna- ja alsikeapilaa. Hyvänä kesänä säilörehualoilta tehdään kolme korjuuta pelloilta, joilta rehu tulee lypsäville ja kaksi korjuuta umpilehmille ja hiehoille tarkoitetuista nurmista. Säilörehu korjataan pyöröpaaleihin osittain omien ja yhteiskoneiden voimin. Säilörehu säilötään biologisella säilöntäaineella. Kokoviljasäilörehuksi korjattavilla aloilla on kasvanut viime vuosina ruisvehnää ja hernettä. Viljan kylvössä käytetään Kaarle-ja Melius-ohraa, joka kuivataan omassa kuivurissa. Kaura ostetaan lähialueen viljelijöiltä. Liete levitetään kiekkomultaimella uudistettaville lohkoille sekä ensimmäisen ja toisen säilörehun korjuun jälkeen nurmen sängelle.

toukola1

Kuva 1. Toukolan tilalla remontoitiin umpilehmille oma osasto, jonne investoitiin vesipatjat lehmien makuumukavuutta lisäämään. Käyttökokemukset ovat alkaneet karttua ja ainakin toistaiseksi tilalliset ovat tyytyväisiä valintaan.

toukola2

Kuva 2. Lehmien ruokintapöydän niskaputken ympärille on pyöräytetty 10 cm sade-/viemäriputkea. Putki pyörii liikkeen mukana vähentäen lehmän niskaan kohdistuvaa kitkaa ja näin myös niskaputken aiheuttamia ihovaurioita. Kätevä – eikä niin kalliskaan – käytännön innovaatio! Tilan lehmät ovat erillisruokinnalla, mutta tilalla on myös pohdittu seosrehuruokintaan siirtymistä. Toistaiseksi lehmät saavat kuitenkin väkirehunsa kioskeista ja robotilta, karkearehu jaetaan pöytään mattoruokkijalla automaattisesti 11 kertaa vuorokaudessa ja tarvittaessa jaetaan käsiohjauksella lisäjakoja. 

toukola3

Kuva 3. Toukolan lehmät lypsättävät tankkiin hyvän määrän maitoa – ensikoidenkin keskituotos huitelee yli 11 000 kilossa. Tilan yhtenä management-työkaluna käytetään pidennettyä lypsykautta; lehmien lepokaudet ja poikimaväli eivät siis kaikkien yksilöiden kohdalla noudata tuttuja nyrkkisääntöjä. Korkeatuottoisten lypsykaudet voivat siis olla totutusta normista pidempiä eikä lehmiä ole välttämätöntä laittaa umpeen korkeasta tuotoksesta.