Rauharannan tila sijaitsee Vuolijoella Kainuussa. Tilalla lypsää kolmen lypsyrobotin voimin 200 lehmää, nuorta karjaa on kasvamassa noin 150 päätä. Pelloista suurin osa on nurmella, mutta osalla viljellään viljaa sekä kokoviljasäilörehuksi että puitavaksi. Puitavia kasveja ovat ohra, kaura ja herne. Osa viljasta on jo vuosia murskesäilötty tuubiin, mikä tilallisten mukaan on onnistunut hyvin ja toiminut myös lypsylehmien ruokinnassa moitteettomasti.

Tilan pellot ovat luomutuotannossa. Säilörehualoilla on nurmikasvien lisäksi palkokasveina alsike- ja puna-apilaa yhteensä noin 480 hehtaarin alueella. Kokoviljasäilörehua tehdään ohra-kaura- rehuherne-yhdistelmästä. Säilöntäaineena käytetään biologista säilöntäainetta ja rehun korjuu tapahtuu omalla pyöröpaalauskoneketjulla. Karjanlantaa tilalla on sekä lietteen että kuivalannan muodossa. Liete levitetään nurmille multaimien avulla, kuivalantaa käytetään puolestaan keväällä viljoille ja syksyllä kynnettäville nurmialoille.

rauharanta

Kuva 1. Rauharannassa rakennettiin umpilehmille oma tila, jonne lehmät siirretään noin kaksi kuukautta ennen poikimista. Lehmien kaulasta löytyy automaattinen kiimanseurantajärjestelmä eli pannoissa roikkuu aktiivisuusmittausanturi, joka hälyttää lehmien lisääntyneestä aktiivisuudesta optimaalisen siemennysajankohdan lähestyessä. Isäntä on todennut järjestelmän auttavan tilan hedelmällisyysseurantaa huomattavasti.