Pajuharjun tila sijaitsee Leppävirralla Pohjois-Savossa. Tilalla on vuonna 2014 valmistunut pihattonavetta, jossa on paikkoja 85 lypsävälle.  Navetassa on lypsyasema. Nuorkarjaa on noin 70 eläintä, jotka kasvavat omassa rakennuksessaan vanhan navetan puolella. Tilalla on tehty vastikään 20 umpilehmille ulkokatos ja siihen liittyvistä kokemuksista kerrotaan myöhemmin EuroMaidon sivuilla.

Peltoa tilalla on vajaat 100 hehtaaria ja niiden lisäksi on yhteistyötiloja, joiden pelloilta tehdään säilörehua. Pelloista suurin osa on nurmella. Nurmi uudistetaan hernevehnäseoksen tai ohran kanssa. Ohra puidaan ja hernevehnäseoksesta tehdään kokoviljasäilörehua. Nurmissa on kolmen niiton seosta, jossa mukana on nurmikasvien lisäksi jonkin verran puna-apilaa. Säilörehun tekee urakoitsija noukinvaunulla. Siiloihin ja aumaan tehtävän säilörehun säilöntään käytetään muurahaishappoa. Lähipelloilta säilörehua korjataan kolme satoa kesässä.

Tilalla on käytetty urakoitsijaa säilörehun tekoon jo vuosien ajan ja tilasta on tehty asian tiimoilta juttua Nauta-lehteen ja EuroMaidon blogiin:

Urakoitsijan avulla säilörehua tehokkaasti

http://euromaito.savonia.fi/blogi/26-pajuharjun-tilalla-saeiloerehun-teosta-huolehtii-urakoitsija

pajuharju1

Kuva 1. Keväällä 2017 Pajuharjun lehmät säntäsivät ensimmäistä kertaa laitumelle toukokuun puolivälin tienoilla. Tapahtumaa oli todistamassa kiinnostunut väkijoukko tilan väen, ItäMaidon sekä muiden yhteistyökumppaneiden järjestämässä tilaisuudessa. Kesällä lehmät saavat päivisin kulkea vapaasti navetan ja laidunlohkon välillä.

pajuharju2

Kuva 2. Viime kesänä ensimmäistä säilörehua korjattiin Pajuharjussa 19.6.2017.

pajuharju3

Kuva 3. Pajuharjun tilalla vasikoita pidetään vaihteleva aika kestokuivitetussa ryhmäkarsinassa emiensä kanssa, lehmiä pidetään karsinassa tilan ja kunnon mukaan 1 – 2 viikkoa poikimisen jälkeen.