Mäntykankaan tila sijaitsee Etelä-Savossa Joroisissa. Tilalla on automaattilypsyssä tällä hetkellä 87 lehmää ja nuorkarjaa noin 90. Pihatto on valmistunut vuonna 2014. Tilalla emäntä vastaa navetasta, isäntä ja palkatut työntekijät peltotöistä. Isännällä on toinen yritys maatilan lisäksi. Peltoa tilalla on 120 hehtaaria, joiden lisäksi sopimusaloja on noin 40 hehtaaria. Pelloista noin kaksi kolmasosaa on nurmella ja kolmannes viljalla. Nurmesta tehdään parhaista, lähellä tilakeskusta olevista lohkoista kolme ja muista kaksi säilörehusatoa kesässä. Nurmikasveista käytetään timotein, nurminadan ja ruokonadan sekoitusta ja joukossa on jonkin verran valko- ja puna-apilaa. Aiemmin rehu on korjattu tarkkuussilppurilla, mutta kesällä 2017 säilörehu teetettiin ensimmäistä kertaa urakoitsijalla, joka käytti ajosilppuria. Viljoista viljellään vehnää, kauraa ja ohraa, jotka puidaan rehuviljaksi. Vehnän osuutta viljoista on tarkoitus lisätä tulevina vuosina. Vuoden 2017 kesällä tilalla oli ensimmäistä kertaa kokeilussa maissi noin 6 hehtaarin alalla.

mantykangas

Kuva 1. Kesän 2017 haastavista olosuhteista huolimatta maissipelto kasvatti Mäntykankaalla mukavasti korkeutta ja massaa. Tilalliset arvioivat kesän maissin tuoresadoksi noin 27 500 kiloa hehtaarille. Maissi on maistunut sisäruokintakauden aikana lehmille hyvin ja on sekä lypsättänyt että nostanut maidon pitoisuuksia.

mantykangas 2

Kuva 2. Kesällä 2017 EuroMaito-hankkeen pilottitiloilla punnittiin säilörehusatoja. Mäntykankaan tilalla ensimmäistä säilörehusatoa tehtiin myöhäisen kesän takia vasta juhannusviikolla.