Alatalon tila sijaitsee Joroisissa Etelä-Savossa. Tilalla on 125 lehmää ja 100 eläintä nuorkarjaa. Peltoa on noin 140 hehtaaria, joissa viljellään nurmea, viljaa ja maissia. Vilja tehdään kokoviljasäilörehuksi. Nurmikasveina käytetään timotein, nurminadan ja ruokonadan seosta, johon on lisätty valko- ja puna-apilaa sekä sinimailasta. Kokoviljassa käytetään kauraa, vehnää ja hernettä. 2000-luvun alussa tilalla kokeiltiin ensimmäistä kertaa maissia. Nurmessa rehuntekostrategiana on kolme niittoa kesässä sekä karhotus ja ajosilppurilla ajo siiloihin. Rehu säilötään biologisella säilöntäaineella. Tilalla on oma kuormavaaka, jolla punnitaan sekä säilörehu- että viljakuormia. Tilalta tehdään säilörehu-urakointia.

Alatalon tilalta on osallistuttu talvella 2016-17 Lean-johtamismenetelmän koulutukseen ja heidän kokemuksistaan kerrotaan EuroMaidon blogista: Lean-koulutus

Tilan maissinviljelystä on esittely EuroMaidon yhdessä EuroDairyn kanssa tekemällä videolla: Nurmi-, kokovilja- ja maissisäilörehun tuotanto Suomessa

alatalo 1

Kuva 1. Alatalon pihatossa kiertää ahkerasti ”puuhapete”. Lehmät osaavat sitä taitavasti väistellä. Tilalla on käytössä oma sorkkapenkki, jota käytetään viikoittain sorkkahoitoa tarvitseville lehmille.

Alatalo 2

Kuva 2. Vasikoille tehdään mysliä, joka sisältää kuivaheinän lisäksi melassia, ohrajauhoa, rapsirouhetta, vasikoiden alkukasvatustäysrehua, melassileikettä sekä kivennäis- ja vitamiiniseosta.