6
Kuva: Maarit Hyrkäs / Luke

Euromaito-hankkeen harjoittelijoiden kuulumisia Maaningalta 4-28.6.2018. Niin kuin arvata saattaa, valikoiduimme Julianan kanssa Euromaito-hankkeen harjoittelijoiksi Maaningalle Halolaan. Toimimme hankkeessa pääasiassa satotasomittausten parissa eli tehtävämme on olla pilottitilojen rehunteossa mukana. Tärkeimpänä työvälineenämme lienevät vaakalaitteisto, kannettava tietokone, kynä, paperia ja tietenkin hyvät eväät. Pyrimme tiloilla mittaamaan kaikkien rehusiiloihin ajettavien kuormien massat, sekä ottamaan sadosta lohkokohtaiset näytteet. Samalla seuraamme sadonmäärää rehusiiloissa. Työ on mielestämme todella antoisaa ja opettavaista! Opettavaisuutta lisää erityisesti se, että aina mahdollisuuden tullen pääsemme juttelemaan pilottitilojen isäntäväen kanssa ja näin ollen jakamaan tietoa ja kokemuksia heidän kanssaan. No, siinä siis selitetty näin pikaisesti varsinainen työtehtävämme kentällä. Tilavierailujen jälkeen on aina luvassa tietojen paukuttaminen Exceliin ja tulosten lähettäminen isäntäväelle. Ainakin tähän asti olemme molemmat tykänneet myös edellä mainitusta tehtävästä, koska emme kumpikaan ole työelämässä juurikaan Exceliä pyörittäneet.

Killi

Työt kesäkuun alussa alkoivat kovalla rytinällä! Niin kuin tekstin alussa jo mainitsinkin, aloitimme työmme maanantaina 4.6. Poikkeuksellisesta keväästä ja alkukesästä johtuen rehunteot pilottitiloilla Etelä-Savossa alkoivat jo keskiviikkona 6.6. Näin ollen työhön perehtyminen suoritettiin vähintäänkin yliluonnollisella tahdilla. Ensimmäisinä päivinä tutustuimme työskentelyyn Luonnonvarakeskuksella ja samalla valmistelimme mittalaitteita keskiviikkoista koitosta varten. Nopeasta tahdista huolimatta mittaukset sujuivat mallikkaasti ja kaikkien mitattavien tilojen ensimmäiset rehut on saatu punnittua. Tällä hetkellä käsittelemme mittaustuloksia bittimaailmassa ja pyydämme isäntäväeltä lisätietoa lohkoista, koneista sekä työajan kulumisesta. Valmiita tuloksia ei vielä juurikaan ole, mutta kuten jokainen varmasti arvata saattaa, ovat satomäärät jääneet viimevuotiseen verrattuna alhaisiksi. Suurimpana syynä tähän lienee alkukesän lähes olemattomat sademäärät. Tämä on verottanut erityisesti ensimmäisen vuoden nurmien satoa. Kuiva-ainepitoisuudeltaan siiloihin ajettu rehu on pyörinyt 40 % tienoilla ja kuiva-ainesato on ollut 2500 kg ka/ha luokkaa. Sulavuudeltaan apilapitoiset nurmet ovat olleet keskimäärin 717 g/kg ka (tavoitearvo 660-680 g/kg ka). Säilörehunurmet ovat olleet sulavuudeltaan keskimäärin 741 g/kg ka (tavoitearvo 680-700 g/kg ka).

Tulevien viikkojen aikana tulemme jatkamaan tulosten käsittelyä ja raporttien kirjoittelua. Tämän lisäksi käymme suorittamassa kahdella pilottitilalla reservikalium-mittaukset. Mieliala meillä kummallakin on erityisen hyvä! Palataan blogin kirjoittamiseen, kun jotain merkittävää taas tapahtuu! Siihen asti kaikille lukijoille hyvää, sateista ja lämmintä kesää toivottavat Robert ja Juliana.

Robert Harmoinen (Maataloustieteiden kandidaatti, Helsingin yliopisto).

Juliana Roivainen (Agrologiopiskelija, Savonia AMK).

You have no rights to post comments