Säilörehunäytteen kuiva-aine on D-arvon rinnalla tärkein rehuanalyysi. Kuiva-ainetta tarvitaan seosrehureseptin toteutuksessa ja säilörehusadon mittaamisessa. Omatoiminen kuiva-ainemääritys alla olevilla ohjeistuksilla ei ole vaikeaa, mutta se vaatii huolellisuutta.
Rehunäytteen kuiva-ainemääritys mikroaaltouunilla
Nurminäytteen kuiva-aine saadaan mitattua muutamassa minuutissa tavallisella mikroaaltouunilla, 0,1 g tarkkuudella punnitsevalla vaa’alla ja sekuntikellolla. Kuivauksessa täytyy olla huolellinen, jotta näyte ei syty palamaan ja riko samalla uunia. Periaatteena kuivatuksessa on punnita näyte alussa minuutin välein ja lopussa puolen minuutin välein. Välipunnituksen aikana näytteestä haihtuu höyryä pois. Kuivatus voidaan lopettaa kun peräkkäisten punnitusten paino on likimain sama. Näyte alkaa hiiltyä, jos kuivatusta jatketaan liian kauan.
Kuiva-ainemääritys aloitetaan taaraamalla laakea paperilautasen punnitus nollaksi. Tarvittaessa vaa’an päällä käytetään sopivaa muovipurkin kantta korotusrenkaana. Taaratulle lautaselle saksitaan nurminäytettä 50-80 grammaa. Tarkkuussilputtua rehua ei välttämättä tarvitse hienontaa lisää. Aloitetaan näytteen kuivaaminen maksimiteholla 1 min. Välipunnitus tallennetaan vihkoon. Minuutin jaksoja jatketaan niin kauan, että peräkkäisten punnitusten välinen painoero on noin 15 grammaa. Kuivatusta jatketaan 30 sekunnin jaksoissa kunnes peräkkäisten punnitusten välinen ero on alle gramman. Esikuivatulla säilörehulla viimeiset kuivaukset tehdään 15 sekunnin jaksoissa.
Edellä mainitulla tavalla kuivattuna näytteeseen jää hieman jälkikosteutta. Tulos on lähellä todellista, kun lopputuloksesta vähennetään vielä 2 prosenttiyksikköä.
Esimerkki 1. Hyvin märän apilarehun kuiva-ainemäärityksestä
kuivatusaika | näytepaino, g |
alkupaino | 74,8 |
1 min | 67,3 |
1 min | 52,8 |
1 min | 38,8 |
1 min | 24,4 |
30 sek | 19 |
30 sek | 15,6 |
30 sek | 13,9 |
30 sek | 13,5 |
Pikakuiva-aine on 13,5/74,8 = 0,18 (eli 18 %).
Näytteen todellinen kuiva-aine uunimäärityksellä oli 17 %.
Esimerkki 2. Esikuivattu nurmirehu.
Kuivatusaika | näytepaino, g |
alkupaino | 68,3 |
1 min | 61,5 |
1 min | 46,8 |
1 min | 33,1 |
30 sek | 24 |
30 sek | 20,4 |
30 sek | 18,1 |
15 sek | 17,9 |
Kuiva-aine on 17,9/68,3 = 0,26 (eli 26 %). Kuivilla näytteillä 1 min kuivatusjaksoja ei voi olla kuin jokunen. Jos näyte alkaa savuta, niin otetaan uusintanäyte ja kuivataan varovammin, vähemmän aikaa kerrallaan.
Rehunäytteen kuivatus sähköuunilla
Toinen vaihtoehto rehun kuiva-ainemääritykseen on käyttää sähköuunia. Navetalle voidaan siirtää jo parhaat päivänsä nähnyt laite ja käytetään sitä. Kuivatusastiana voidaan käyttää 1-2 litran kokoisia foliovuokia. Folioita käytettäessä uuniin saadaan kerralla useita näytteitä.
Määritys aloitetaan mittaamalla foliovuokapaino ja otetaan luku talteen. Vaaka taarataan nollaksi folion kanssa ja folioon lisätään rehusilppua 100-150 g. Vuoka laitetaan uuniin 140 oC kahdeksi tunniksi. Kuivatuksen lopussa kuivattu vuoka punnitaan. Varmuuden vuoksi kuivatusta jatketaan vielä 30 min ja punnitaan paino uudelleen. Näyte on täysin kuiva, jos peräkkäisten punnitusten paino on sama.
Kuiva-aine saadaan laskettua kaavalla Kuiva-aine = (kuivapaino - folion paino) / tuorenäyte
-
Esimerkiksi folio painaa 80 g, näytteen tuorepaino 120 g, folio+kuivanäyte painaa 105 g. Kuiva-aine on (105-80)/120 = 0,31 eli 31 %
kirjoittaja Auvo Sairanen Lukelta
Paperilautasen painoa ei myöskään ole huomioitu, vrt. kuivatus sähköuunilla.
Kommenttien RSS-syöte