6
Kuva: Maarit Hyrkäs / Luke

EuroMaidon poikinut EuroDairy-projekti kokousti heinäkuulla Ranskassa. Suomesta kokoukseen osallistuivat EuroMaidon hankevetäjä Sari Kajava ja tutkimusprofessori Marketta Rinne Lukesta. Aiempi blogikirjoitus keskittyi hankkeiden sisältöön.

Projektisuunnitelmien, ideointien ja raportointien lisäksi saimme myös lämpimiä tuulahduksia paikallisesta maidontuotannosta. Ranskalaisten arvostus ruokakulttuuria kohtaan välittyi vahvasti. Vaikka teimme tiiviisti töitä, voi se olla miellyttävää ja herkullista! Oman lisänsä toivat eteläisen Euroopan yli 30 asteen helteet.

1655

Kokouspäivän päätteeksi kipusimme silmää hivelevissä maisemissa alppilaitumille (kuva Marketta Rinne / © Luke). Rinteillä oli, myös varsin vilkasta sillä patikoivia turisteja ja rinteiden liepeillä leijuvia riippuliitäjiä näkyi selvästi enemmän kuin nautoja.

2655

Vuorten kainalossa siintää Aulp de Montmin-tilan navetta paikkakunnalla Haute-Savoie (kuva Marketta Rinne / © Luke), jossa maitoa tuotetaan perinteitä kunnioittaen - ja niillä rahastaen. Navetta ja tilajuustola ovat käytössä ainoastaan kesäkaudella, sillä talven lumioloissa näille rinteille ei ole asiaa. Alhaalla laaksossa on siis toinen navetta juustoloineen ja siellä tehdään myös rehut sisäruokintakautta varten.  Korvaustakin tästä saa, sillä maidon hinta voi olla jopa 75 senttiä per litra.

3655

Turismi nivoutuu näissä maisemissa luontevasti osaksi maataloutta. Aulp de Montmin-tilallakin on ravintola ja myymälä, mutta kuvan korea rakennus on itse navetta (kuva Marketta Rinne / © Luke). Huomioi amppeleina käytössä olevat vanhat kupariset juustokattilat ja lehmänkellojen rivistö. Tarkka bongaa ikkunasta näkymän karjakeittiöön.

4655

Yksi tiedonvaihdon solmukohdista on maatalousoppilaitos Centre d'Elevage de Poisy. Navetan ruokintapöydälle rakennettiin paaleista estradi, EU:n, Ranskan ja Savoyn maakunnan liput viritettiin tanaan ja punaisessa takissaan johtaja Nicole Bloc kertoi oppilaitoksen toiminnasta (kuva: Marketta Rinne / © Luke). Työssä oppimista painotettiin ja opettajat ja opiskelijat tekevät mm. yhdessä tilan töitä.

5655

Puheiden jälkeen ruokintapöydälle katettiin pöydät paikallisin juustoin ja lihaherkuin, jotka nautittiin tietysti viinin kera (kuva: Marketta Rinne / © Luke).

6655

Erikoisjuustojen valmistukseen käytetyn maidon tuotannossa ei lehmille anneta ollenkaan säilörehua, vaan nurmi säilötään kuivaamalla heinäksi. Erikoismaidot tehdään pastöroimattomasta raakamaidosta eikä säilörehun teon hallintakaan ole ehkä ihan Suomen tasolla. Kuvassa Sari Kajava toteaa heinän laadun hyväksi (kuva: Marketta Rinne / © Luke).

7655

Poisyn maatalousoppilaitoksessa heinäladon kattoa hyödynnetään aurinkopaneelien alustana (kuva: Marketta Rinne / © Luke). Seuraava investointisuunnitelma oli heinänkuivuri heinän laadun varmistamiseksi.

 8 655

Poisyn karja oli pääasiassa paikallista Abondance-rotua (ruskeat lehmät, joilla valkoinen pää) ja punavalkokirjavaa Montbeliard-rotua (kuva Marketta Rinne / ©Luke).

Alueelliset erot maidontuotannossa ovat suuria myös Ranskan sisällä. Mukana tilakäynneillä oli Ranskan Normandiasta kotoisin oleva viljelijä, jolla on komea holsteinkarja. Hän painotti tuottavansa bulkkia - ja oli ylpeä siitä nautiskelleessaan alppikarjan juustosta tehtyä fondueta auringon laskiessa Alppien taa.

9655

EuroDairyn tilavierailujen kokemukset kirjasivat Marketta Rinne (kuvassa) ja kuvan ottanut Sari Kajava.

You have no rights to post comments