6
Kuva: Maarit Hyrkäs / Luke

EuroDairy työpaja

Irlanti, Cork 6.12.2018

Kansainvälinen EuroDairy-projektin työpaja maatalousmaan monimuotoisuudesta Euroopan näkökulmasta pidettiin 6.12.2018 Animal and Grassland Research and Innovation -keskuksessa Irlannin pienessä kaupungissa Fermoyssa. Tavoitteena oli vaihtaa tietoa maatalouden monimuotoisuudesta ja keskustella EuroDairy-projektin biodiversiteettituloksista eri sidosryhmien välillä.

Matka Irlannin eteläosiin oli monivaiheinen useiden lentojen ja lentokenttien läpi (Kuopio-Helsinki-Tukholma-Lontoo-Cork). Lontoon Heathrown kentällä löytyi muista poikkeava jono portilla: Irlannin asukkaitten ystävällisyys ja puheliaisuus tulivat esille kun muista jonoista poiketen lähtöportilta kuului kodikas puheen sorina. Tällainen jäyhä suomalainenkin tempaistiin nopeasti keskusteluun mukaan keskustelemaan säästä, Brexitistä ja kaikesta mitä nyt mieleen juolahti.  Fermoy, jossa tutkimuskeskus sijaitsi, on pieni kaupunki (n. 6500 asukasta) Irlannin eteläosassa Corkin kreivikunnassa (40 km Corkin kaupungista etelään). Kaupunkia halkaisee joki, joka kiemurtelee vihreiden laidunten läpi (ja todellakin, harmaaseen kuuraan peittyneen Suomen jälkeen ruoho oli vihreää aidan toisella puolella).  

Kuva 1

Kuva 2

Grand Hotel Fermoy sijaitsee Blackwater-joen varrella. Pikareissulla kuvaaminen keskittyi pimeään aikaan. Mutta pimeydestä huolimatta, ilma oli kostea ja leuto (eli juuri sillä hetkellä ei satanut).

Kaupungin miljöössä pauhaavan joen varrella sijaitsee paikallinen hotelli Grand Hotel Fermoy, joka on hyvin viehättävä ystävällisine henkilökuntineen. Iltaisin siellä käy paljon paikallisia illallisella ja aamupalalla on mahdollista valita perinteinen irlantilainen runsas aamupala. Hotellissa on vanhan irlantilaisen rakennuksen tunnelmaa ja joen puoleisiin huoneisiin kuuluu rauhallinen joen humina. Heti kulman takana on kaupungin keskuskatu ja rakennukset ovat kuin suoraan leffoista.

 Kuva 3Kuva 4 

Pieniä putiikkeja, kahviloita ja asuinrakennuksia Fermoyn pääkadun varrella.

Valitettavasti päivän matka ei riittänyt näkemään kuin pienen osan pikkukaupungin arjesta ja nähtävyyksistä, mutta jo parin sadan metrin kävelymatkalla riitti nähtävää mm. hieno katolinen koulu sekä useita pikku pubeja ja kauppoja. Moni pieni kuja jäi vielä koluamatta ja kävelemättä. Kuten kuvassa näkyvä houkutteleva Waterloo Lane.

Kuva 5

Kuva 6

Pääkadun varrella oli komia katolinen koulurakennus sekä mystinen Waterloo-kuja.

Aamupalalla tapasin Sophie Bertrandin, joka majoittui samaiseen hotelliin ja ehdimme runsaan aamiaisen aikana vaihtaa EuroDairyn kuulumisia ja käydä tulevan päivän aikataulua läpi. Sophie työskentelee Euroopan maitofoorumissa (EMF) projektipäällikkönä ja vastaa EuroDairyssa biodiversiteettiosion kokoamisesta.  Tutkijakollegamme Teagascista Arleen McDonagh toimi kuskinamme ja kyyditsi meidät hotellilta tutkimuskeskukseen, jossa workshop pidettiin. Teagasc, eläin- ja nurmituotannon tutkimuskeskus, sijaitsee vain kilometrin päässä keskustasta keskellä Irlantilaista maaseutua. Keskuksen alueella sijaitsivat mm. tutkimustiloja sekä koenavetta. Harmiksemme emme ehtineet tutustua kuin päärakennukseen, jossa työpaja järjestettiin. Alueelle ajaessamme ohitimme myös Carberyn maidon jatkotuotantotehtaan päätoimipisteen.

Kuva 7

Teagasc-tutkimuskeskuksen pääovella Sophie Bertrand (vas.) ja Arleen McDonagh valmiina päivän esityksiin.

Kuva 8

Kuva 9

Teagasc-tutkimuskeskuksen  rakennuksia sekä tulijoita seurailevat lehmäpatsaat. Aluetta ympäröivät aidatut laitumet.

Työpajassa käytiin läpi monimuotoisuutta edistävien tutkimushankkeiden tuloksia ja menetelmiä. Johtopäätöksenä esityksille ja keskusteluille oli että monimuotoisuutta tulisi lisätä yhä tehostuvan ja intensiivisemmän ruuantuotannon alkutuotantoon. Mutta aluksi tulisi määritellä mitä ja miten sitä mitataan ja asettaa tavoitteellisia raja-arvoja. Tiedon siirtyminen tilallisten, tutkijoiden, teollisuuden, päättäjien sekä kuluttajien välillä pidettiin myös tärkeänä. Tilalliset tunsivat tarvitsevansa konkreettisia ohjeita, jotta voivat kehittää tilojaan ja tuotantoaan kestävämpään suuntaan. Toivoivat toimivia mallitiloja, jotka voisivat opettaa käytännössä kuinka muutoksia tehdään.

Lisäksi esityksissä tuli esille, että monimuotoisuuden arviointi on haastavaa Euroopan tasolla: maiden väliset erot sekä ympäristö- ja ilmasto-olosuhteissa että tuotantotavoissa aiheuttavat sen, ettei täysin yhtenevää menetelmää voida soveltaa kaikille tiloille. Monimuotoisuuden arviointi on hyvin tila- ja aluekohtaista kaikkine yksilöllisine piirteineen ja ominaisuuksineen.

Matka kaiken kaikkiaan sisälsi tehokkaan paketin matkustusta, tutustumista Irlantiin ja irlantilaisiin/eurooppalaisiin ihmisiin, syventymistä maatalouden monimuotoisuuteen Euroopan tasolla sekä Irlannin maatalouden erityispiirteisiin. Pieni pala sydäntä jäi Irlannin maaseudulle ja sitä on pakko palata etsimään.

Teksti ja kuvat: Pauliina Taimisto / Luken tutkija, joka tutkii nurmituotannon ympäristö- ja monimuotoisuusvaikutuksia Maaningan Halolassa.